Prea mult somn, dar şi prea puţin, este responsabil cu apariţia bolilor cronice, cum ar fi diabetul, bolile de inimă, obezitatea şi anxietatea celor în vârstă de peste 45 de ani, susţine un nou studiu.
Prea mult somn înseamnă să dormi peste 10 ore pe noapte, iar prea puţin este cel sub 6 ore. „Anumite asocieri dintre perioadele nesănătoase de somn şi bolile cronice au fost explicate, parţial, prin disconfort mintal şi obezitate“, susţin cercetătorii de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), SUA.
Studiul mai sugerează ca medicii care au în grijă pacienţi cu boli cronice să fie atenţi la starea mintală şi la greutatea corporală, dar şi la calitatea somnului bolnavilor, notează „Medical News Today“
Cercetătorii au examinat date despre 54.000 de oameni cu vârsta peste 45 de ani. Rezultatele au demonstrat că 31% din participanţii la studiu dorm prea puţin (o medie de şase ore într-o perioadă de 24 de ore), iar peste 65% dormeau suficient (între şase şi nouă ore, în medie). 4% dormeau prea mult, peste 10 ore pe noapte.
Atunci când s-au analizat legăturile dintre somn şi sănătate, echipa de cercetători a descoperit că, în comparaţie cu cei care dormeau suficient, oamenii care dormeau prea puţin sufereau de boli de inimă, de atacuri cerebrale şi diabet, dar şi de obezitate şi disconfort mintal frecvent. Acelaşi lucru era valabil şi pentru cei care dormeau prea mult, doar că în cazul acestora, asocierea cu bolile de inimă, cu atacurile cerebrale şi cu diabetul era mult mai puternică.
„Dacă dormi mai mult, nu înseamnă că îţi faci bine. Oamenii ar trebui să înţeleagă că somnul afectează sănătatea: un stil de viaţă echilibrat nu înseamnă doar să ai o dietă sănătoasă şi să te menţii în formă, ci şi să dormi suficient, şi calitativ, şi cantitativ“, declară medicul Safwan Badr, preşedintele Academiei Medica