Cele 46 de contracte încheiate de firmele lui Relu Fenechiu cu Electrica Moldova nu au respectat cerinţele legale, iar unele chiar au fost trucate prin metoda 'mâinii moarte', transformatoarele erau vechi de 10-30 de ani şi au fost vândute ca noi, iar inculpaţii nu au dat dovadă de 'căinţă' pentru faptele comise. Completul de trei judecători de la Curtea Supremă - format din Francisca Vasile, Iulian Dragomir şi Mirela-Sorina Popescu - a publicat luni motivarea condamnărilor date în dosarul 'Transformatorul', în care fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a primit cinci ani de închisoare cu executare.
Ca o noutate, motivarea cuprinde şi fotografii care surprind instalaţii ruginite, vândute către Electrica şi care în acte apar ca fiind noi.
'(...) pentru niciuna din cele 46 de acte materiale ce reprezintă tranzacţii comerciale realizate între SISEE Electrica Moldova şi firmele din grupul Fene, SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Tehnorom SRL şi SC Euro Plus SRL nu s-a putut reţine atribuirea în condiţiile legii a contractelor de achiziţie publică, fiind fie ignorate cu desăvârşire dispoziţiile legale, fie eludându-se complet anumite etape, ori încercându-se crearea unei aparenţe a parcurgerii etapelor procedurii achiziţiei publice', se arată în motivare.
Judecătorii mai spun că, din cele 46 de tranzacţii, în cazul a 32 nu a fost realizată procedura de achiziţie publică, nefiind întocmit niciun fel de document cu excepţia celor plasate în faza executării obligaţiilor reciproce deduse din convenţie, respectiv a facturii şi a documentelor de plată.
Pentru opt tranzacţii nu a fost parcursă procedura cererii de oferte şi nu au fost primite oferte de la mai mulţi furnizori, iar pentru şase contracte a fost realizată procedura de achiziţie publică, însă a fost folosită metoda 'mâinii moarte', prin care a fost trucată procedura cererii