Scris de Cristian Horgoș - De suferinţa părinţilor şi tinerilor îmbiaţi cu etnobotanice „s-a ales praful” la Curtea de Apel Oradea.
Rapoartele medicilor psihiatri şi a experţilor Agenţiei Naţionale Antidrog privind gradul ridicat de toxicitate şi dependenţă pe care îl provoacă substanţele psihotrope gen „etnobotanice” nu au cântărit prea greu în balanţa Justiţiei.
Astfel, Curtea de Apel (CA) Oradea a îmblânzit vineri pedepsele faţă de patru dealeri din cea mai activă reţea de trafic de „etnobotanice”, şi anume cea supervizată de fraţii Ciprian şi Ovidiu Iova.
În aprilie, Judecătoria Oradea i-a condamnat pe orădenii Martin-Toma Călin Lucian şi Lucian Heveşi la câte trei ani şi două luni de închisoare cu executare, pe aleşdeanul Lingurar Iosif Daniel la doi ani şi şapte luni închisoare cu executare iar pe bucureşteanul Eremia Cristian Andrei la doi ani şi şase luni închisoare.
Procurorii DIICOT Bihor şi inculpaţii au făcut recurs, care s-a judecat la CA Oradea.
Iar vineri, magistraţii CA Oradea au considerat suficiente pedepse cu suspendare în cazul celor patru condamnaţi care şi-au recunosct vina pentru a beneficia de reducerile acordate în baza procedurii simplificate de judecare.
Astfel, Martin-Toma şi Heveşi au primit trei ani cu suspendare, Lingurar a luat doi ani şi şapte luni cu suspendare iar Eremia doi ani şi şase luni cu suspendare. Termele de încercare sunt între şapte ani şi şase luni respectiv opt ani. Sentinţa este definitivă.120 de clienţi
Reamintim că în octombrie 2012, poliţiştii BCCO Oradea au găsit 5.700 de pliculeţe cu substanţe „etnobotanice” asupra membrilor reţelei.
Potrivit estimărilor iniţiale ale anchetatorilor, gruparea ar fi realizat, în perioada noiembrie 2011 – octombrie 2012, un profit net de peste 1,24 milioane de lei prin vânzarea de substanţe psihotrope la circa 120 de clienţi.
După cinci lu