Vom avea mai mulţi bolnavi în stadii avansate de boală pentru că nu vom mai trata simptomele. Acesta ar fi efectul măsurii luate de ministerul Sănătății, care vrea să reducă numărul de internări. Potrivit noului pachet de bază pentru serviciile medicale, peste 300 de afecţiuni nu vor mai fi tratate în regim de internare în spital.
Ignorăm cauzele ca să tratăm mai târziu efectele. Așa s-ar transpune în practică noul pachet de bază pentru serviciile medicale gândit de Ministerul Sănătății. Spre exemplu, afecţiuni precum anemia sau hepatita de tip B şi C nu vor mai fi tratate în spital.
"Dacă hepatita cu virus B şi virus C evoluează apare cancerul. Dacă îl depistezi în fază incipientă, cancerul poate fi tratat şi vindecat, dar dacă îl depistezi în fază avansată degeaba îl mai diagnosticăm", a declarat prof. dr. Vasile Andreica, șef de secți la Institutul Regional de Gastroenterologie Cluj.
Nici oamenii care suferă de icter nu vor mai fi internați, chiar dacă afecţiunea poate ascunde o boală mai gravă. Exact cum s-a întâmplat în cazul Mariei. Femeia a fost internată cu icter în urmă cu câteva săptămâni, însă medicii au descoperit că suferă de cancer de colon.
Dacă acum putem merge la urgenţă chiar şi pentru o banală durere de cap, de anul viitor acest lucru nu va mai fi posibil. Noul proiect de lege aflat pe site-ul Ministerului Sănătăţii menţionează clar numărul de consultaţii la care avem dreptul în 12 luni.
"Nu cred că numărul vizitelor pe care le face un pacient la medic trebuie să fie restricţionat prin lege. Dau ca exemplu hipertensiunea arterială care este foarte frecventă şi este deseori asimptomatică. În evoluţia ei, însă, duce la complicaţii", mai spune prof. dr. Vasile Andreica.
Cu noul pachet de bază emis de Ministerul Sănătăţii, s-ar putea ca pacienţii să nu mai fie diagnosticaţi în fazele incipiente ale bolii. De asemenea, în t