Managerii clinicilor şi spitalelor private sunt de părere că pachetul de servicii de bază pe care Ministerul Sănătăţii l-a lansat în dezbatere publică săptămâna trecută este „atotcuprinzător“ şi că include principii generale în locul unei liste concrete cu servicii pe care statul le plăteşte şi al uneia similare cu serviciile excluse de la decontare.
„Din păcate, la prima vedere, pachetul de bază este aproximativ acelaşi pachet cu cel propus anterior, atotcuprinzător, cu câteva măsuri de limitare şi organizare administrativă în ideea decontării mai scăzute în zonele de spital“, a spus Mihai Marcu, preşedintele MedLife, cel mai mare operator de pe piaţa privată în funcţie de cifra de afaceri.
Săptămâna trecut, ministerul a lansat în dezbatere publică pachetul de bază sub forma a patru documente (medicină primară, ambulatoriu, spital şi programe de sănătate), care stabilesc traseul pacientului care are nevoie de servicii suportate de stat.
Sistemul de sănătate aştepta o listă propriu-zisă care să exemplifice serviciile, numărul de consultaţii, intervenţii, analize sau investigaţiile pe care statul le decontează din contribuţiile la sănătate, însă această listă cuprinde unele principii generale şi doar în câteva cazuri punctuale se vorbeşte despre limitări sau excluderi de la decontare.
Spre exemplu, pachetul de spital conţine o listă cu câteva sute de afecţiuni pentru care spitalelor li se recomandă să reducă internările, urmând ca acestea să fie tratate prin spitalizare de zi (mai mică de 24 de ore) sau prin ambulatoriu. Printre aceste afecţiuni se numără ulcerul, amigdalita acută, bronşita cronică, astmul sau unele forme de hepatită. Continuarea pe ZFCorporate
Managerii clinicilor şi spitalelor private sunt de părere că pachetul de servicii de bază pe care Ministerul Sănătăţii l-a l