Spuneam în articolul de săptămâna trecută că Mihaly Csikszentmihalyi a identificat 9 caracteristici ale stării de flow, adică ale acelei stări în care sufletul și mintea noastră sunt totuna cu ceea ce facem. Această stare este o întrepătrundere delicată a mai multor elemente și este departe de a putea fi controlată. De fapt, încercând să facem acest lucru, mintea noastră poate doar să diminueze acea stare minunată.
Și totuși, am observat că prin coaching o putem „iniția”. De ce? Pentru că toate cele 9 caracteristici ale stării de flow le găsim și în coaching:
1. Există obiective clare legate de acțiunea respectivă. Obiectivele reprezinta esența procesului de coaching. Este imposibil să faci coaching dacă acestea lipsesc. În coaching ne asigurăm, reciproc aș spune eu, că fiecare dintre noi, coach și coachee, a definit și a înțeles foarte bine obiectivele și că există un echilibru între provocări și un target ce poate fi măsurat, pentru a ști când este atins.
2. Există feedback imediat după acțiunile noastre. Feedback-ul constructiv și sincer este unul dintre ingredientele necesare și esențiale ale unui proces de coaching, el fiind de un real folos atât pentru a-l poziționa pe coachee pe traiectoria „normală” față de obiectiv, dar și pentru a-l face să își chestioneze în timp util, acțiunile și motivațiile din spatele acestora.
3. Există un echilibru între provocări și abilități. Exact acesta este unul dintre „joburile” coach-ului: acela de a realiza continuu un echilibru între provocările la care este supus partenerul său și abilitățile acestuia. Un efort prea mare sau, din contră, o delăsare față de obiective este un semn că este necesar să se intervină în așa fel încât coachee-ul să conștientizeze ceea ce simte și face în acel moment și ce poate face diferit.
Citeste mai mult pe cariereonline.ro