Un seism de medie sau mare intensitate s-ar putea produce oricând. În timp ce, în alte ţări, populaţia şi mai ales copiii sunt învăţaţi încă de la cele mai fragede vârste să se comporte corect în cazul unui astfel de eveniment, în România, prea puţine persoane cunosc paşii care le-ar salva viaţa. Iată ce trebuie să ştim, în cazul unui seism.
Primul reflex, atunci când se produce un cutremur, este să ne ridicăm în picioare, surprinşi şi înspăimântaţi, după care să fugim către prima uşă pe care o vedem în faţa ochilor. Specialiştii ne recomandă, mai ales în cazul în care stăm la bloc, să nu ieşim afară pe scări şi în niciun caz să nu folosim liftul ori să sărim pe fereastră. Scările şi ascensorul sunt cele mai nesigure. De asemenea, ar trebui să ne îndepărtăm cât de mult de pereţii pe care se află tablouri sau obiecte grele neasigurate din casă: lămpi, obiecte, mobile suprapuse, tencuieli ornamentale.
În cazul în care seismul ne surprinde afară, este recomandat să ne îndepărtăm de clădiri, pentru că de pe ele se pot desprinde ţigle sau bucăţi de tencuială care ne pot răni. Nu alergaţi spre sau în carosabil, ci deplasaţi-vă calm şi rapid spre un loc cât mai deschis şi sigur. Dacă sunteţi pe munte, feriţi-vă de versanţii de pe care pot cădea roci sau unde pot avea loc alunecări de teren.
Fiecare persoană îşi cunoaşte bine propria casă: cât de rezistent este blocul, care sunt pereţii de rezistenţă, unde se află grinzile de rezistenţă. Aşa că trebuie să ne intre în reflex ca, în cazul unui seism, să ne aşezăm sub pereţii sau grindele de rezistenţă din locuinţă, sub tocurile de uşă solide sau mesele cele mai rezistente unde vom aştepta trecerea seismului. Aceste lucruri trebuie să îi învăţăm şi pe copii, încă de la cele mai mici vârste.
Dacă intensitatea seismului este foarte mare, sprijiniţi-vă cu palmele de podea sau ţineţi-vă cu mâinile de picior