In anul 1790, ceasornicarul elvetian Jacob Schweppe devenea o personalitate marcanta nu datorita ceasurilor de mare precizie pe care le mesterea, ci prin faptul a inceput sa produca o apa miraculoasa, cu bule de aer in ea, despre care s-a raspandit repede vestea ca are nebanuite calitati curative.
El si-a lansat proodusul cu toate mijloacele promotionale de care dispunea acum 223 de ani, la data de 6 octombrie 1790, dupa ce, cu cativa ani inainte, infiintase propria companie, Schwepps Co, scrie Infoniac.
A pus umarul si bunicul lui Darwin
Succesul l-a determinat sa-si extinda afacerea si s-a mutat la Londra in 1792, unde efectele curative ale minunatei ape cu bule nu i-au entuziasmat prea mult pe scepticii londonezi.
Pe scurt, in 1795 a fost nevoit sa inchida afacerea, dar i-a venit in ajutor pe neasteptate Erasmus Darwin, bunicul celui care avea sa fie celebrul Clarles Darwin. Darwin a inceput sa faca ceea ce numim astazi lobby in favoarea bauturii, facand-o rapid populara, nu atat ca medicament, cat ca bautura placuta si racoritoare, care merita sa fie servita in saloanele elitei nobiliare.
Noua bautura a facut voga, iar mult mai tarziu, in 1831, regele William al IV-lea al Marii Britanii a adoptat licoarea in mod oficial, incluzand-o in meniurile curtii.
Dar Jacob Schweppe, cel care a lansat cu succes sifonul pe piata europeana, n-a fost inventatorul lui. Produsul l-a inventat un altul, care insa n-a stiut sa profite de pe urma ideii sale, alegandu-se numai cu gloria morala si lasandu-i altuia privilegiul de a culege avantajele materiale ale ideii sale. N-ar fi pentru prima data in istorie.
Filosoful inventator
Adevaratul inventator al apei gazoase - al sifonului - este teologul, filosoful, pedagogul si politianul britanic Joseph Priestley (1733-1804), care, in anul 1772