Barry Levinson spunea că, fiind mai deştept decât coada, câinele poate da din ea. Dacă, dimpotrivă, coada ar fi mai ageră decât purtătorul ei, ar putea da dezinvolt din câine.
Conducătorii acestui brav popor, fără îndoială din dorinţa de a dovedi supremaţia intelectului lor colectiv asupra minţii canine, dau din câini la propriu, cu un entuziasm nemoderat şi unanim remarcat, în ţară şi străinătate.
Aşa cum ceaiul aruncat peste bord la Boston şi persecuţia unui îmbufnat pastor protestant au generat revoluţii pentru că cineva a remarcat faptele la momentul oportun, tot aşa moartea violentă a unui copil fotogenic a răsturnat prima piesă de domino spre a hrăni spiritul ludic al unui popor sărac, dar activ social.
Juridic vorbind, în nefericitul caz Ionuţ Anghel, avem de-a face cu o singură faptă şi un singur făptuitor. Fapta este cea descrisă şi pedepsită de art. 306 Cod penal în capitolul 1, Infracţiuni contra familiei. Citez: "Rele tratamente aplicate minorului. Punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi sau de către orice persoană căreia minorul i-a fost încredinţat spre creştere sau educare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi". Neglijenţa este descrisă ca termen juridic astfel: "Atitudine manifestată prin delăsare, nepăsare, uşurinţă, lipsă de grijă în îndeplinirea unei sarcini, datorii, obligaţii. Neglijenţa atrage în unele cazuri răspunderea penală". Neglijenţa este "formă a culpei care constă în neprevederea rezultatului faptei păgubitoare de către autorul ei, deşi acesta avea obligaţia şi posibilitatea să-l prevadă".
În egală măsură, legea civilă spune că, "Dacă sănătatea (...) este primejduită prin (...) neglijenţă gravă în îndeplinirea îndatoririlor de părinte (...) instanţa judecătorească va pron