Prima dezbatere organizată de Bursa de Valori Bucureşti pe tema cum pot fi (re)câştigaţi micii investitori a avut loc luni, 7 octombrie, şi a adus la aceeaşi masă câteva zeci de persoane, dintre care oficiali ai BVB, brokeri, investitori şi consultanţi. Concluziile discuţiilor nu sunt o noutate: bursa are nevoie de listări ale companiilor private, de un sistem mai flexibil de tranzacţionare, de reglementări mai simple, de instrumente care să genereze lichiditate şi nu în ultimul rând de încredere. Rămâne de văzut dacă de această dată bursa alături de restul jucătorilor din piaţa de capital vor găsi soluţiile prin care să rezolve problemele semnalate de investitori. Ziarul Financiar a participat la dezbatere şi vă prezintă poziţiile participanţilor.
Ovidiu Dumitrescu, directorul general adjunct al societăţii de brokeraj Tradeville
„Am colectat opiniile de la un număr mare de clienţi prin două sondaje din care am ajuns la un set de concluzii cu privire la ce trebuie să facă Bursa de Valori Bucureşti pentru micii investitori. Clasificând opiniile pe patru piloane am putea concluziona că investitorii vor produse noi, vor să fie îmbunătăţită gama existentă de produse, să fie atraşi noi investitori şi să fie mai bine exploatată baza actuală de investitori.
Investitorii vor Oferte Publice Iniţiale din partea companiilor private, ei cer ca bursa să aibă o ofensivă de PR prin care să crească vizbilitatea pieţei de capital în rândul antreprenorilor români. De asemenea, ei cer ca bursa să promoveze la guvern listările şi oferte secundare de acţiuni din partea companiilor de stat şi de asemenea să sprijine listările de companii internaţionale fie prin listări secundare, fie prin listări pe ATS sau prin GDR-uri. Investitorii vor mai multe titluri de stat listate la bursă, denominate în lei şi în euro, însă cu valori nominale mici, astfel încât să fie