"Important este acum, cum spune Comisia Europeană, să nu plângem după laptele vărsat. Nu plângem, doar trebuie să ştim că în cana României este mai puţin lapte decât în cana vecinilor noştri"
România a fost evident defavorizată prin fondurile europene structurale alocate pentru 2014-2020 comparativ cu alte state din zonă, raportat la numărul de locuitori, deoarece se putea negocia mai bine, iar preşedintele Traian Băsescu ar fi trebuit să ceară Parlamentului un mandat în acest sens, a spus premierul Ponta. Prezent, ieri, în Camera Deputaţilor pentru prezentarea Acordului de parteneriat între România şi UE privind mecanismul financiar multianual 2014-2020, Ponta a arătat că România (cu circa 1.000 euro/locuitor) a primit jumătate din fondurile structurale alocate Portugaliei, Poloniei şi Croaţiei (1.900 euro/locuitor), Cehiei şi Ungariei, câte 2.000 de euro pe locuitor, şi totodată, Slovaciei şi Lituaniei, câte 2.200 euro pe locuitor raportat la numărul de locuitori ai ţării.
Alocarea UE pentru România în perioada 2014-2020 este de aproximativ 39 de miliarde de euro, sumă din care fondurile structurale şi de coeziune reprezintă circa 21 de miliarde de euro. Suma totală a fondurilor structurale şi de coeziune alocate României de UE pentru perioada 2007-2013 a fost de 19,668 miliarde euro. "Important este acum, cum spune Comisia Europeană, să nu plângem după laptele vărsat. Nu plângem, doar trebuie să ştim că în cana României este mai puţin lapte decât în cana vecinilor noştri", a spus Ponta, arătând că preşedintele Traian Băsescu ar fi trebuit să ceară Parlamentului un mandat de negociere a unui buget pentru o perioadă în care el nu va mai fi preşedinte. "Cred că şi atunci când reprezentantul României, în speţă preşedintele, a negociat alocarea sumelor pentru România, ar fi trebuit să facă acest lucru în baza unui mandat dat de Parlament", a spus P