Control periodic pentru 70% din pacienţii aflaţi pe liste, 360 de boli care exclud internarea sau servicii disponibile 24 de ore din 24 la medicul de familie sunt câteva dintre propunerile „de domeniul viitorului” din noul pachet de sănătate, cred medicii de familie.
Medicii de familie îşi vor lua banii, după adoptarea noilor legi din Sănătate, supuse în această perioadă dezbaterii publice, doar dacă îndeplinesc indicatorii de performanţă, ceea ce înseamnă că lună de lună trebuie să efectueze examenul medical pacienţilor cronici. 70% din totalul acestora ar fi proporţia optimă, fenomen „de domeniul viitorului” însă, după cum apreciază preşedintele Societăţii Medicilor de Familie - Filiala Olt, medicul Viorel Rădulescu.
„Nu poţi să fixezi un astfel de procent decât dacă stabileşti sancţionarea, cumva, a pacienţilor care nu se prezintă. Multe cabinete nu au nici dotarea necesară, pentru hipertensivi, spre exemplu, fiind nevoie de electrocardiograf, care presupune o investiţie de 60 de milioane lei vechi”, a declarat medicul Rădulescu.
Vestea că viitorul pachet de bază, care se va pune la dispoziţia asiguraţilor şi neasiguraţilor, este mai restrictiv n-a rămas fără ecou.
„E o avalanşă de pacienţi la uşile cabinetelor. Că ei aşa au înţeles, că se restrâng serviciile. Nu e neapărat aşa, dar oamenii se tem, vor să fie consultaţi, vor trimitere, vor reţete. E greu să le explici că se doreşte restrângerea serviciilor acordate în spitale, care presupun costuri mai mari, şi că se vrea întărirea serviciilor oferite în cabinetele medicilor de familie şi în ambulatorii”, a mai spus Rădulescu.
Până la sfârşitul acestei luni, propunerile Ministerului Sănătăţii, care ar urma să intre în vigoare din februarie anul viitor, se află în dezbatere, la solicitarea medicilor, care au considerat termenul de 10 zile pentru dezbateri absolut