Creşterea economică va balansa în perioada următoare dinspre China şi Statele Unite ale Americii (SUA) către Orientul Mijlociu, India şi Africa, au remarcat specialiştii internaţionali prezenţi la Cluj. Ei afirmă că, totuşi, SUA vor avea de partea lor argumentul energetic, ce le poate favoriza o dezvoltare constantă.
„Criza globală îşi are originea în SUA, fiind provocată prin excesul de datorii şi de nereglementarea pieţelor, care au determinat, în perioada 2008-2009, falimente bancare, panică în piaţă sau rate ale şomajului de până la 30%. Între 2009 şi 2013, mai multe ţări au recurs la fonduri substanţiale pentru a revigora pieţele globale, dar şi la acorduri de liber schimb. Marile puteri economice au reacţionat diferit: SUA au tăiat din bugetele militare, China le-a mărit", a remarcat expertul internaţional Patrick Docherty, „Scenariile indică faptul că India, Africa, Orientul Mijlociu vor înregistra o creştere la comerţ şi servicii, în timp ce în SUA, Uniunea Europeană sau China vor avea o anumită încetinire. Totuşi, faptul că SUA vor avea independenţă energetică le vor permite să domine, iar astfel progresul este asigurat. Pe de altă parte, vor exista dispute între China, India, Rusia, Orientul Mijlociu în privinţa apelor, energiei şi spaţiului", a relevat Docherty.
„Lumea economică de astăzi este una în care încrederea în celălalt joacă un rol important, ea a devenit un lucru fundamental. Cunoştinţele economice nu îţi mai garantează succesul în afaceri, iar economia de una singură nu mai aduce progres", a evidenţiat Napoleon Pop, membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României. Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, a subliniat că exportul, mai ales cel de tehnologie, a ajutat Germania să facă faţă cu succes crizei. Acordurile de liber schimb între state şi comerţul electronic oferă oportunităţi nu numai