La aproape 50 de ani de când a fost „inventat” mecanismul care dă naştere masei particulelor, mecanism care prevedea existenţa bosonului Higgs („particula lui Dumnezeu”) şi după ce anul trecut a fost efectiv descoperit acest boson la marele accelerator de la Geneva LHC, doi dintre teoreticienii care au prevăzut acest mecanism au primit premiul Nobel pentru fizică pe anul 2013.
A fost pentru prima dată în istoria acestui premiu când oarecum toţi se aşteptau ca premiul să fie dat acestei descoperiri şi....chiar aşa s-a şi întâmplat.
Pe data de 8 octombrie 2013 au fost anunţaţi câstigatorii prestigiosului premiu Nobel pentru Fizică pe anul 2013: este vorba despre belgianul Francois Englert, afiliat la Universitea Libre de Bruxelles, în vârstă de 81 de ani şi de faimosul britanic Peter Higgs - particula descoperită poartă numele lui -, în vârstă de 84 de ani.
Erau tineri cei doi când, în două articole diferite, au prezis existenţa unui mecanism care explică de ce particulele au masă. Peter Higgs, chiar dacă nu a fost primul care să îşi imagineze acest mecanism, a fost însă primul care a prevăzut efectiv existenţa unei dovezi concrete: a aşa-numitului boson care astăzi îi poartă numele - bosonul Higgs.
De când a fost prezis, cercetătorii au încercat să îl „vâneze”, să îl descopere în diverse experimente efectuate atât în Europa (la CERN -Geneva) cât şi în America.
Vânătoarea a durat aproape 50 de ani!
Anul trecut, în sfârşit, bosonul Higgs, ultima particula care lipsea la „strigare” din Modelul Standard al fizicii particulelor elementare, a fost descoperit de către experimentele ATLAS şi CMS de la acceleratorul LHC de la CERN – Geneva.
Această particulă ne demonstrează pe viu ca mecanismul pe care cei doi câştigători ai premiului l-au imaginat pentru a explica de ce particulele au masă este un mecanism valabil si nu doar o fante