Românii care au cele mai mari salarii câştigă de patru ori mai mult decât cei cu salarii mici. În medie, salariaţii trebuie să muncească 17 zile pe lună pentru a-şi acoperi cheltuielile necesare unui trai decent, iar cine are salariul sub medie este nevoit să-şi mai ia un job ca să suporte costurile vieţii.
Salariul mediu net pe economie a scăzut în august până la suma de 1.604 lei net, respectiv 2.219 lei brut, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari salarii sunt câştigate de către petrolişti (3.948 de lei net, media pe ramura extracţiei de petrol şi gaze), iar cele mai mici se regăsesc în turism (884 de lei net, în hoteluri şi restaurante). Trei sferturi din buget, pentru casă şi mâncare Dacă împărţim câştigurile salariale lunare la cele 21 de zile lucrătoare ale unei luni, observăm că în mai multe domenii de activitate necesarul de zile de muncă pentru ca salariatul să-şi acopere cheltuielile necesare unui trai decent este, de fapt, mai mare decât media generală. Spre exemplu, potrivit aceleiaşi surse (INS), cheltuiala medie de consum (71,5% din cheltuielile totale ale unei gospodării) este de 1.641 de lei lunar. Din aceşti bani, 51% se duc pe alimente, ţigări şi băuturi şi aproape 20% pe întreţinerea locuinţei, adică, în total, 1.165 de lei lunar.
Aici se mai adaugă şi abonamentele de transport plus cele de cablu-TV şi telefonie, adică alţi 160 de lei şi ajungem astfel la un total de 1.325 de lei lunar, bani necesari pentru un trai decent în condiţiile normale ale secolului nostru. Această sumă este acoperită în 17 zile lucrătoare, dar numai de către angajaţii care câştigă un salariu comparabil cu cel mediu pe economie. Cei care au salarii mici, respectiv angajaţii din hoteluri şi restaurante, industria alimentară, fabricile de mobilă sau încălţăminte ori din agricultură, trebuie să muncească mai mult de 26 de zile lu