La Brăila s-a testat pentru prima oară în România fezabilitatea instrumentului de depistare a fragilităţii la vârstnic prin efectuarea unui studiu de către Colegiul Medicilor în colaborarea cu Asociaţia Medicilor de Familie din judeţul Brăila. Au participat 215 persoane în vârstă de peste 65 de ani, şi au răspuns la 15 întrebări.
În studiul de cercetare în premieră s-a folosit Indicatorul de Fragilitate Groningen (Groningen Frailty Indicator (GFI)), folosit şi în alte ţări. GFI este un chestionar care conţine 15 întrebări pe care trebuie să le completeze pacientul.
La acest proiect au participat la studiu 22 de medici de familie din judeţul Brăila şi au dat spre completare chestionarul la, în total 215 persoane în vârsta de peste 65 de ani care locuiau independent.
Rezultatele studiului (comunicate în cea de a treia zi a Conferinţei medicilor de familie din Brăila), au arătat că acest instrument este fezabil la persoanele în vârstă din România pentru depistarea fragilităţii şi există o strânsă legatură între percepţia pacientului şi evaluarea medicului.
Scorul de fragilitatea în rândul personelor în vârstă din România care locuiesc independent este mult mai mare comparativ cu alte ţări europene. În aceste ţări persoanele cu scor mare de fragilitate locuiesc în case de îngrijire sau azile de bătrâni, în comparaţie cu cei din România care locuiesc acasă, independent.
Acum, că, acest instrument de depistare al fragilitătii a fost testat şi în rândul vârstnicilor români, este nevoie să se dezvolte programe de intervenţie pentru a preveni fragilitatea şi a contribui la o mai bună calitate a vieţii la persoanele în vârstă.
Echipa de cercetare în acest studiu a fost alcătuită din Dr Marinela Olăroiu şi Dr Minerva Ghinescu de la Universitatea Titu Maiorescu, Bucureşti, Dr Viorica Nuamov şi Dr Ileana Brânză de la Colegiul Medicilor d