Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 7 – 20 octombrie, în fiecare regiune a ţării.
Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
Ȋn Banat, ȋn primele cinci zile ale intervalului de prognoză regimul termic diurn se va menţine relativ constant în jurul mediilor multianuale (19…20 de grade), în timp ce temperaturile nocturne vor fi în creştere treptată de la 4 grade la începutul intervalului până la 11 grade, în medie, în jurul datei de 11 octombrie, când şi maximele diurne vor marca o creştere de 2…3 grade, vremea devenind mai caldă decât în mod obişnuit la această dată. Din 13 octombrie temperaturile vor scădea uşor şi treptat, spre valori medii de 14 grade ziua şi 5 grade noaptea, rămânănd apropiate de norme până la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în jurul datei de 10 octombrie şi, din nou, după 14…15 octombrie.
Ȋn Crișana, ȋn primele zile vremea se va încălzi, astfel încât în 11 – 12 octombrie va deveni relativ caldă pentru această perioadă a anului, cu medii ale maximelor diurne în jurul a 22 de grade şi ale minimelor nocturne de aproximativ 10 grade. Ulterior, un proces de răcire treptată va readuce regimul termic la valori apropiate de cele normale climatologic, de 14 grade ziua şi 4…5 grade noaptea, până spre ultimele zile ale intervalului de prognoză. După 15 octombrie va creşte probabilitatea de ploi, dar, pe arii restrânse, acestea se vor semnala şi în jurul datei de 10 octombrie