Valentina Ursu în dialog cu Véronique North-Minca, fostă secretar unu la ambasada Franței de la Chișinău.
Drumul spre Uniunea Europeană este lung, dar în fiecare etapă impune noi reforme si aduce noi beneficii. Succesul nu poate fi însă asigurat decât prin consens naţional, integrarea într-o structură cum este Uniunea Europeană nu poate fi un efort impus de sus în jos. Este viziunea diplomatei franceze Veronique North Minca, fosta secretarVéronique North-Minca unu a ambasadei Franţei la Chișinău cu care a stat de vorbă Valentina Ursu.
Europa Liberă: Cum se vede, de această dată, ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, stat cu aspiraţii europene: cu şanse, fără şanse?
Véronique North-Minca: „Evident, cu şanse, aceasta e clar, trebuie multă muncă. Oricine a intrat în Uniunea Europeană, a depus multă muncă. Sunt unii care chiar au depus multă muncă şi încă au de depus muncă, deşi sunt în ziua de azi deja membri.”
Europa Liberă: Muncă multă, asiduă, înseamnă ce?
Véronique North-Minca: „Reforma statului de drept, să fie o justiţie funcţională, să fie libertatea presei garantată, mai departe, şi mai bine, şi mai mult, să fie nişte structuri funcţionale, să fie protecţia socială asigurată, în cel mai mic sat, în cel mai mic oraş, adică în mod deconcentrat, cel mai aproape de cetăţeni – asta înseamnă. Dacă e mimat, la un moment dat, adevărul iese la iveală. Reformele adevărate au o consecinţă pe teren. Adică lumea simte că reformele au un efect asupra vieţiii lor. Dacă sunt numai mimate, nu este nimic în spate, sunt ca promisiuni goale care nu aduc niciun fel de rezultat palpabil.”
Europa Liberă: Dar moldovenii pot conta pe integrarea europeană ca pe un interes naţional?
Véronique North-Minca: „Cred că da. Dar trebuie să îşi solidifice şi voinţa lor de a face parte din familia europea