Cei mai mari creditori ai SUA, China şi Japonia, cu obligaţiuni emise de Trezoreria americană de 2.400 miliarde dolari, au intensificat presiunea pentru depăşirea impasului politic din Congres care ameninţă să pună SUA în situaţia de a nu-şi plăti la timp datoriile pentru prima dată din 1790.
Intrarea SUA în default ar putea destabiliza pieţele financiare globale, cu impact chiar mai puternic decât criza declanşată în 2008 de colapsul băncii Lehman Brothers.
Japonia trebuie să ia în calcul impactul unui default asupra portofoliului său de obligaţiuni emise de Trezoreria SUA, chiar dacă se aşteaptă ca Statele Unite să evite o astfel de criză, a declarat ministrul de Finanţe nipon, Taro Aso.
Secretarul de stat din Ministerul de Finanţe chinez Zhu Guangyao a declarat, anterior oficialului nipon, că SUA trebuie să prevină ajungerea ţării în incapacitate de a-şi plăti datoriile, potrivit cotidianului People’s Daily, citat de Bloomberg.
Un eşec al SUA în a onora scadenţele obligaţiunilor ar afecta statutul dolarului de monedă folsită pentru rezervele valutare la nivel global. O schimbare puternică în alocarea activelor de către China, Japonia şi alţi investitori cu portofolii mari de obligaţiuni ale Trezoreriei ar conduce la creşterea puternică a dobânzilor la care se împrumută SUA şi la volatilitate pe pieţele monetare.
"Dacă are loc un default pe datoria SUA, va exista un impact major asupra pieţelor. (...) Pe termen lung, unele ţări ar putea revizui alocarea activelor pentru a avea un portofoliu mai bine echilibrat", a declarat economistul şef al compania Meiji Yasuda Life Insurance, Yuichi Kodama.
China este cel mai mare investitor în obligaţiuni emise de Trezoreria SUA, cu un portofoliu în valoare de 1.280 de miliarde de dolari la sfârşitul lunii iulie. China este urmată de Japonia, care deţine obligaţiuni în valoar