În primele zile de după naştere se va produce o cantitate mai mică de lapte. Acest lapte poartă numele de colostru. Secreţia de colostru este mai mică în primele zile pentru că aceasta este cantitatea de care bebe are nevoie - are stomăcelul foarte mic şi nu are nevoie de mult lapte ca să îl umple.
După cea de-a 3-a sau a 4-a zi producţia de lapte creşte gradual şi se adaptează la nevoile bebeluşului. Colostrul este bogat în substanţe speciale care ajută sistemul imunitar al bebeluşului şi îi dă un excelent impuls de început de viaţă.
Aproximativ trei sferturi dintre mămici produc mai mult lapte în sânul drept - bebeluşul va lua mai mult lapte din primul sân care i se oferă.
Bebeluşii se hrănesc până ce se satură, nu până când îţi "golesc" laptele - în medie bebeluşii consumă cam 67% din laptele disponibil (procentul poate varia de la o mămică la alta).
Bebeluşii ştiu din instinct cum să îşi ia laptele repede şi eficient.
La începutul alăptării sug mai cu forţă ca să declanşeze lactaţia. Apoi, când laptele şi-a stabilit fluxul, sug mai încet până se satură. Este normal ca bebeluşii să mai ia câte o pauză în timpul alăptării. Bebeluşul controlează fluxul laptelui prin mişcările pe care le face cu limba, el ştie din instinct cum să combine suptul cu înghiţitul şi respiraţia în timp ce se hrăneşte.
Laptele ţâşneşte în mai multe direcţii, nu într-un singur jet.
73% din mămicile care alăptează primesc ajutor la început.
Indiferent de măsura bustului, sânul mamei va produce suficient lapte. Este remarcabil cum corpul produce cantitatea de lapte necesară bebeluşului. La începutul perioadei de alăptare, sânii vor produce mai mult lapte, dar pe măsură ce mămica va alăpta mai rar, organismul va opri producţia.
Alăptarea ajută uterul să revină la poziţia normală după naştere. Alăptarea stimulează eliberarea oxitocinei. Oxitocina