De la acutizarea disensiunilor în USL, social-democraţii lucrează intens la formarea unei majorităţi fără liberali, în perspectiva ruperii USL. Oficial, pe hârtie, pesediştilor le mai trebuie patru, respectiv zece oameni pentru a controla Camera Deputaţilor şi Senatul.
Deşi se întrec în a transmite public mesajul că USL nu se rupe, social-democraţii şi-au asigurat deja alternativa în cazul stricării parteneriatului cu liberalii. După cum a admis chiar Viorel Hrebenciuc, PSD şi-ar dori ca USL să ţină măcar până la începutul anului viitor, pentru a putea trece prin Parlament, fără emoţii, bugetul de stat pe 2014 şi legea privind „marea descentralizare“, la care lucrează intens vicepremierul Liviu Dragnea. Tot Hrebenciuc a confirmat însă că social-democraţii au deja conturată noua majoritate, dar că ea va fi pusă în acţiune cel mai probabil după adoptarea proiectelor cheie. „Avem acel 51% (în Parlament - n.r.), dar sunt momente prin care ţara nu poate fi guvernată cu 51%. Majoritatea nu au experienţă parlamentară suficientă. Nu-ţi poţi permite să intri într-un nou buget cu un guvern care depinde de 15 voturi“, a declarat Hrebenciuc, fără a oferi, evident, alte detalii.
La Senat, transferuri pe bandă rulantă
La începutul actualei legislaturi, Senatul număra 176 de aleşi, dar acum mai sunt 174 (după demisiile lui Dan Voiculescu şi Olosz Gergely). Când plenul ia act de încetarea mandatului lui Antonie Solomon (pe motiv de condamnare definitivă la trei ani de închisoare cu executare), Camera Superioară va mai avea 173 de aleşi, iar pentru o nouă majoritate va fi nevoie de 87 de senatori. Or, PSD numără acum 69 de aleşi, iar prin aliere cu UDMR (care are opt senatori), ajunge la 77. Rezultă că le-ar mai trebui social-democraţilor zece oameni pentru a-şi putea trece proiectele fără liberali.
Asta oficial. Neoficial, se vorbeşte de un număr şi mai mic