În ochii europeanului mediu, afectat de criză și în căutare de țapi ispășitori, România nu a avut niciodată o imagine mai proastă.
Nu-i așa că recentul episod franco-român are un aer de déjà vu? Să ne amintim de 2010. Autoritățile române credeau atunci că relația româno-franceză merge bine, grație în primul rând unei bune înțelegeri între Nicolas Sarkozy și Traian Băsescu. Iată însă că președintele francez s-a apucat să vorbească despre problema pe care o reprezentau taberele ilegale de romi din Europa de Est, în special cele de romi români. A urmat o vară fierbinte, cu expulzări mediatizate, cu vizite la București ale miniștrilor de forță (cel de Interne, cel al identității naționale etc.) și, câteva luni mai târziu, cadou de Crăciun, refuzul explicit al Franței de a primi România în Schengen. Relația franco–română a fost tensionată mai bine de un an, până când la Paris și București au venit guverne socialiste.
După epoca glaciară a urmat încălzirea. În ultimul an, nu mai puțin de zece miniștri francezi și români s-au vizitat reciproc. Victor Ponta a fost bine primit în februarie la Paris. Premierul francez Jean-Marc Ayrault a fost și el bine primit în iulie, la București. Cele două țări au semnat o nouă foaie de parcurs a parteneriatului strategic (adoptat în 2008 de Traian Băsescu și Nicolas Sarkozy, uitat de atunci). Se vorbea despre redeschiderea pieței românești pentru investițiile franceze (peste câteva săptămâni urmează să aflăm cine va câștiga licitația pentru tronsonul de autostradă Comarnic-Brașov – firma franceză Vinci avea, până acum, cele mai mari șanse). Și, cu toate acestea, la începutul lui septembrie, vine lovitura. La fel cum nimeni nu se aștepta la discursul lui Nicolas Sarkozy din vara lui 2010, nici acum nimeni nu credea că Manuel Valls, actualul ministru de Interne, va deschide un front critic la adresa