Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a recomandat, ieri, crearea unei "misiuni comune" a ONU şi Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), la care să participe 100 de persoane pentru a elimina arsenalul chimic sirian, relatează AFP.
Aceasta va fi "prima misiune comună din istoria ambelor organizaţii" şi baza sa operaţională se va afla la Damasc, în timp ce baza din spate va fi în Cipru, a adăugat Ban într-un raport adresat Consiliului de Securitate. Ea va fi condusă de un "coordonator special civil" ce va avea rang de secretar general adjunct.
O mică echipă de douăzeci de experţi ai ONU şi OIAC se află deja în Siria de la 1 octombrie pentru a începe distrugerea arsenalului chimic sirian. Potrivit raportului, această echipă va fi coloana vertebrală a misiunii comune "al cărei personal va creşte până la aproximativ 100 de persoane" din ambele organizaţii.
Ban Ki-moon ia în calcul ca operaţiunea de dezarmare chimică să se desfăşoare "în trei faze", prima începând deja, cu o "cooperare deplină" a Guvernului sirian. A doua fază, până la 1 noiembrie, urmează să permită distrugerea tuturor instalaţiilor de producţie de arme chimice Ultima, de la 1 noiembrie şi până la 30 iunie 2014, va fi "cea mai dificilă", constând în distrugerea a aproximativ 1.000 de tone de produse toxice şi precursori în aproape 40 de locuri.
F.A. Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a recomandat, ieri, crearea unei "misiuni comune" a ONU şi Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), la care să participe 100 de persoane pentru a elimina arsenalul chimic sirian, relatează AFP.
Aceasta va fi "prima misiune comună din istoria ambelor organizaţii" şi baza sa operaţională se va afla la Damasc, în timp ce baza din spate va fi în Cipru, a adăugat Ban într-un raport adresat Consiliului de Securitate. Ea va fi condusă de un "coordonator special civil"