Mai nou, în Masivul Retezat, stânele se construiesc cu ajutorul elicopterului. Ba, mai mult, principalele elemente de construcţie, euro-module metalice, de câte o tonă şi ceva în greutate, sunt transportate pe cale aerului, de la drumul mare, până la peste 2000 de metri altitudine. Sursa: REMUS SUCIU
La începutul acestei săptămâni, o stână cu trei "sectoare" a fost luată cu elicopterul şi dusă până pe Vârful Borăscu. De la dormitul în ploaie, vânt şi frig, ciobanii care vor activa în zonă vor trece la un fel de "hotel de lux" al stânelor româneşti situate la peste 2000 de metri altitudine.
An de an, proprietarii de oi şi vaci din Boşorod îşi urcă animalele pentru păscut, la munte, în zona Vârfului Borăscu, din Masivul Retezat. E vorba de peste 150 de proprietari, organizaţi într-o asociaţie, adunând astfel aproximativ 3.000 de oi şi peste 100 de vaci. Stâna de la poalele muntelui Borăscu fusese ridicată la 1907. Acum nu se mai vede nimic din ea. Cu zeci de ani în urmă, sus, pe munte, au existat câteva adăposturi din lemn, însă, la peste 2.000 de metri altitudine, în Retezat, orice construcţie de lemn nu rezistă prea mult.
De fapt, stâna "boşoroganilor" (cum îşi spun ei) are trei puncte situate la câte o oră de mers pe jos unul de celălalt, pentru că doar aşa îşi pot îngriji cum se cuvine animalele. Primul este situat în "Faţa Borăscului", al doilea e în "Zănoaga boilor", iar al treilea se află în zona numită "Galbena". În ultimii ani, ciobanii de aici au fost nevoiţi să îndure frigul, ploile şi vânturile năprasnice caracteristice Retezatului. Anul trecut au reuşit să şi concesioneze păşunea pe care o foloseau de ani buni. E vorba de aproape 900 de hectare. A apărut o sursă de venit în plus: subvenţia de la APIA. Astfel s-au îndrăznit să se gândească şi la condiţii mai bune pentru ciobanii lor.
Euro-containere urcate cu elicopterul