Specialiștii în recrutare explică dacă și cât contează, în momentul angajării, profilul facultății urmate și care sunt domeniile în care se vor face angajări și în următorii 10 ani, iar veniturile sunt decente
Mulţi dintre tinerii licenţiaţi întâmpină dificultăţi atunci când vine vorba despre ocuparea unui loc de muncă. Angajatorii sunt din ce în ce mai puţin interesaţi de diplomă, mizând mai degrabă pe ce pot face candidaţii.
„Mai puțin de 20% din joburi necesită o certificare academică completă (o licență «full» adică încă de la primul ciclu de facultate: medicina, arhitectura, dreptul, o parte din inginerie). Pentru unele joburi e suficient masteratul, iar pentru majoritatea (HR, IT, vânzări, marketing, operare) nu contează ce facultate faci în primul ciclu, şi, adesea, nici în al doilea”, explică recruterul George Butunoiu.
„Firmele serioase vor absolvenți inteligenți”
Acesta adaugă că pentru angajatori, şi în special pentru instituţii şi corporaţii multinaţionale care sunt cele mai dorite de absolvenţi, e mult mai important profilul candidatului, impresia pe care o lasă în ansamblu, cultura generală, potenţialul şi încrederea pe care o inspiră mai degrabă decât cunoştinţele tehnice. „Eu nu am auzit de vreun interviu de angajare a unui proaspăt absolvent în care acesta să fi fost întrebat de vreo formulă învățată în facultate. Dimpotrivă, se pun întotdeauna întrebări generale, se dau teste de logică, de personalitate, de cultură generală, de perspicacitate, de seriozitate. Pe scurt, firmele serioase vor tineri absolvenţi inteligenţi, civilizaţi şi morali şi nu mari specialişti într-un domeniu îngust”, argumentează Butunoiu.
Or, în aceste condiţii, alegerea universităţii devine mai importantă decât cea a facultăţii, a specializării: „Nivelul general al studenților, imaginea și valoarea lor pe piață sunt