O nouă alertă internaţională asupra alimentelor româneşti a fost emisă recent de autorităţile italiene. Potrivit Sistemului European de Alertă Alimentară (RASFF), un lot de cârnaţi fabricaţi în România ar conţine un colorant alimentar nedeclarat – E 129, produsul fiind interzis la vânzare în spaţiul comunitar. O altă alertă, tot legată de acelaşi colorant prezent în cârnaţii româneşti, a fost emisă în luna august a acestui an.
Cele două alerte au determinat autorităţile româneşti să verifice producătorul alimentelor. “În urma alertei din luna august, potrivit căreia s-a depistat un lot de cârnaţi cu un colorant interzis în astfel de produse de carmangerie, am verificat producătorul român, care a fost şi amendat. Nu era vorba de o cantitate impresionantă, au fost 30 de kilograme de cârnaţi. Producătorul de la noi, care are o carmangerie în România, distribuie produse prin mai multe magazine, iar lotul incriminat a fost depistat în Brescia”, au declarat, pentru PUTEREA, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Roşu allura (E 129) este un colorant sintetic roşu-portocaliu folosit în dulciuri, băuturi, condimente, medicamente şi produse cosmetice. La nivelul Uniunii Europene, colorantul sintetic E 129 este acceptat, dar nu este recomandat consumului de către copii. Unele state – Danemarca, Belgia, Franţa – au interzis acest colorant.
Cea de-a doua alertă a vizat alimentele aceluiaşi producător, de data aceasta autorităţile italiene reclamând cârnaţii cabanoşi. Potrivit ANSVSA, este vorba de 17 kilograme de cârnaţi care au fost livraţi în acelaşi lot cu cei din august şi care nu aveau colorantul incriminat în compoziţie, ci doar erau etichetaţi greşit (eticheta nu menţiona că produsul era tratat termic şi afumat). Mai mult, produsele au expirat pe data de 2 octombrie, iar alerta a fost emisă pe 3