Premierul Victor Ponta a venit astăzi în faţa Camerei Deputaţilor pentru a prezenta alături de ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici Acordul de parteneriat între România şi UE privind mecanismul financiar multianual 2014-2020, documentul fundamental pentru fondurile UE viitoare -, dar ceea ce a făcut mai bine a fost să se plângă de faptul că România ar fi fost defavorizată în mod evident la împărţirea fondurilor.
Ponta a spus astâzi în Parlament ceea ce a susţinut şi în februarie, după Consiliul European care a aprobat fondurile nerambursabile pentru fiecare stat în parte, anume că România a primit pe fondurile structurale 1.000 de euro/locuitor, adică la jumătate cât ar fi primit Cehiei (2.000 euro/locuitor), Ungariei (2.000 euro/locuitor), Portugaliei (1.900 euro/locuitor), Slovaciei (2.200 euro/locuitor), Poloniei (1.900 euro/locuitor), Lituaniei (2.200 euro/locuitor) şi Croaţiei (1.900 euro/locuitor). Iar vinovatul este Traian Băsescu care a reprezentat România la summitul UE, a susţinut premierul.
Doar că şeful Guvernului nu a aminitit că România mai primeşte alte peste 17 mld. euro pentru dezvoltare rurală şi plăţi directe în agricultură pentru că aşa a optat ea, în vreme ce o ţară ca Cehia sau Croaţia nu au fost interesate de agricultură şi au cerut mai mulţi bani pe fonduri structurale, acesta fiind motivul pentru care alocarea pe cap de locuitor pare imensă la cehi, dacă o raportăm doar la fondurile structurale şi nu la total.
Premierul a admis însă că o astfel de discuţie nu-şi mai are rostul acum: "Important este acum să nu plângem după laptele vărsat. Nu plângem, doar trebuie să ştim că în cana României este mai puţin lapte decât în cana vecinilor noştri".
Ce este de făcut însă pentru ca exerciţiul financiar 2014-2020 să nu arate ca cel curent, cu o rată de absorbţie submediocră, ceea ce oferă premize p