Guvernul de la Roma a decis să acorde post-mortem cetăţenie italiană celor peste 200 de imigranţi africani morţi în naufragiul produs joia trecută în apele Mării Mediterana, în largul insulei Lampedusa, scrie EUObserver. Sursa: REUTERS
"Sutele persoane care şi-au pierdut viaţa în largul insulei Lampedusa sunt de acum cetăţeni italieni" a declarat premierul Enrico Letta.
Pe supravieţuitori îi aştaptă însă un coşmar judiciar în baza unei legi adoptată anul trecut de precedentul guvern de dreapta şi care îi obligă pe "imigranţii clandestini" să plătească o amendă de până la 5.000 de euro.
Ministrul italian al Integrării, Cecile Kyenge, a dat asigurări că va face tot posibilul pentru a schimba legea. "Regulile trebuie schimbate, nu putem răspunde imigraţiei cu represiune" a subliniat ea, adăugând că va propune triplarea capacităţii centrelor pentru imigranţi, până la 24.000 de locuri.
Misiune UE din Cipru până în Spania
Între timp, la reuniunea de astăzi a miniştrilor europeni de Interne de la Luxemburg, Comisia Europeană a propus lansarea unei misiuni europene de patrulare în apele Mediteranei care să prevină tragedii de genul celei petrecute joia trecută.
Doresc să propun statelor membre să organizeze o operaţiune de amploare de securitate şi salvare în Marea Mediterană, din Cipru până în Spania", a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, la sosirea la o reuniune a miniştrilor de interne din UE la Luxemburg.
“Voi cere sprijinul şi resursele necesare pentru a face acest lucru, pentru a salva mai multe vieţi", a explicat ea, precizând că operaţiunea va fi condusă de Frontex, agenţia de supraveghere a frontierelor europene.
Cecilia Malmström îl va însoţi mâine pe preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, în timpul unei vizite la Lampedusa, unde 200 de imigranţi,