Scris de S.P.D. - Elisabeta Moldovan, o tânără care a trăit 23 de ani în orfelinate, cămine-spital și instituții în care suferit de foame, frig, boli, bătăi și agresiuni sexuale, a devenit membră în conducerea Platformei Europene a Autoreprezentanților (EPSA). Copreședintă a Asociației Ceva de Spus din Timișoara, ea a participat, alături de colegii de organizație la Conferința internațională a auto-reprezentanților ”Hear our voices!”, în Croația.
În cei peste 20 de ani de instituționalizare, Elisabeta Moldovan a cunoscut toate abuzurile, umilințele și suferințele posibile în cele mai crunte orfelinate-lagăr, părăsită fiind de la naștere. Asta nu a împiedicat-o să ia viața de coarne, să-și învingă dizabilitățile induse în anii de calvar și să fie astăzi o învingătoare, un om care muncește, are inițiative lucrative, locuiește autonom și se implică voluntar în programe sociale. Elisabeta a ales să se autoreprezinte și este copreședintă a Asociației Ceva de Spus din Timișoara. Împreună cu colegii ei de de organizație, Crainic Lăcrămioara și Răzvan Rogojan, tânăra a participat în perioada 4-6 octombrie la Conferința internațională a auto-reprezentanților, eveniment ce s-a desfășurat la Zagreb, în Croația. Conferința a fost deschisă de către primarul Zagrebului, miniștrii Administrației și Politicilor Sociale, dar rolul principal le-a revenit, evident, autoreprezentanților.
Termenul „autoreprezentant” se referă la o persoană cu dizabilități care își comunică opinia și își solicită ferm drepturile în comunitate, subliniază CDS. În cele 3 zile ale conferinței s-au derulat diferite dezbateri privind drepturile persoanelor cu dizabilități intelectuale la vot, la familie, la viața în comunitate. Workshopurile au fost susținute de persoane cu dizabilități intelectuale și au abordat teme precum „Viața independentă în comunitate”, „Violență și dizabilitate”, „Drept