Sistemul european de alertă alimentară (RASFF) a introdus pe lista produselor interzise în spaţiul comunitar, la sesizarea Italiei, un lot de cârnaţi fabricaţi în România care conţin un colorant alimentar nedeclarat – E 129, scrie Mediafax. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Autorităţile europene au luat această decizie la solicitarea Ministerului italian al Sănătăţii, care a transmis sesizări privind cârnaţii suspecţi fabricaţi în România şi privind alte zece produse, două provenind din state membre UE - peşte din Spania care ar conţine mercur peste limită şi suc de mere din Suedia cu conţinut mare de sulfiţi.
Autorităţile europene au blocat comercializarea în spaţiul comunitar a unui lot de cârnaţi afumaţi din carne de porc, fabricaţi în România, care ar conţine colorantul E 129 (roşu allura) în proporţie de 1,2 mg/kg.
Autorităţile din Italia nu au dezvăluit numele firmei care comercializa cârnaţii suspecţi şi nici numele procesatorului.
Roşu allura (E 129) este un colorant sintetic roşu-portocaliu folosit în dulciuri, băuturi, condimente, medicamente şi produse cosmetice. La nivelul Uniunii Europene, colorantul sintetic E 129 este acceptat, dar nu este recomandat consumului de către copii, în timp ce Danemarca, Belgia, Franţa au interzis acest colorant.