Cresterea numarului accidentelor cu gaze naturale in care am fost solicitat sa particip in calitate de expert judiciar, m-a determinat, să efectuez un studiu asupra fenomenului, concluzile acestuia le prezint încontinuare cu scopul de a trage un semnal de alarma.
La inceputul anilor 2000 in sectorul gazelor naturale s-a demarat ideea unei masive restructurari conceptuale. Noua abordare avea la baza principii „importate din alte tari” (chiar daca majoritatea dintre aceste principii au fost folosite in perioada interbelica in sectorul gazelor naturale):
- concurenta;
- echitatea;
- transparenta;
cu scopul declarat de a :
- reduce costurile directe si indirecte de utilizare a gazelor naturale;
- separa costurile pe tipuri de activitati si fortarea diminuarii acelora care sunt foarte mari;
- creste calitatea serviciilor necesare utilizarii gazelor naturale;
- asigura libertatea clientului de a si alege, negocia si contracta diveresele servicii in sectorul gazelor naturale.
Liberalizarea pietei de gaze naturale, a creionat si ideea unei piete a servicilor care insotesc activitatea de utilizare a gazelor naturale:
- proiectare;
- verificare si avizare proiecte;
- constructie conducte si instalatii;
- receptie;
- exploatare instalatii de utilizare;
- verificare instalatii de utilizare;
- expertize.
Aceasta situatie a determinat eliminarea unor activitati care erau anterior integrate, dar netarifate (costul regasindu-se in costul tarifelor de distributie) si aparitia firmelor private care efectueaza aceste lucrari contra cost.
Cererea mare de servicii conexe activitatii de utilizare, efortul redus – intelectual si fizic – de a realiza aceste lucrari, preturile ridicate ale servicilor a determinat cresterea rapida a numarului firmelor care se autorizau sa efectueze lucrari in s