Ştefan Marincea, directorul general al Institutului Geologic al României, a declarat, în cadrul comisiei parlamentare care analizează proiectul minier, că ar da nota cinci proiectului de exploatare de la Roşia Montană.
„Sunt atât de multe fisuri logice în acest proiect încât dacă era un proiect care îmi venea la evaluare pentru o ţară africană cred că îl trimiteam înapoi cu 0 puncte. Am văzut punctul de vedere al Academiei Române şi este foarte bine fundamentat. Prezint Comisiei ierarhizarea alternativelor de proces tehnologic pe baza rezultatelor privind recuperarea metalelor, se rezumă la aur şi la argint, hărţi, hărţi în care compania, pe baza cartografică a Institutului Geologic, aceasta este o faptă penală dar eu nu am bani pentru că statul român are datoria să-şi apere angajaţii, eu nu am bani să mă bat cu avocaţii acestei companii pentru că altfel aş face o plângere penală pentru că acesta reprezintă un fals în acte”, a spus directorul general al Institutului Geologic, citat de Agerpres.
El a precizat că ar da nota cinci pentru că partea de explorare reprezintă „un efort remarcabil” şi se va amortiza la vânzarea proiectului.
Marinea a menţionat, însă, că proiectul are şi părţile lui bune, dar acestea sunt „insuficient revelate”.
„Trebuie să spun că proiectul are şi note bune, dar care sunt insuficient revelate, şi anume: în momentul în care dumnealor au luat probe tehnologice pe care le-au trimis pentru etalonarea unor procedee alternative de preparare, sunt convins că au făcut conţinuturile multi-element, ei au făcut flotare”, a conchis Marinea.
Acesta a mai spus că din punctul de vedere al precedentelor naţionale, în Canada o companie şi-a pierdut licenţa de explorare datorită unui fenomen similar, anume că a modificat o hartă a serviciului geologic federal canadian.