Fondurile de pensii private obligatorii au încheiat primele opt luni din an cu un randament mediu de 7,3%, iar fondurile de pensii facultative au câştigat în medie 7%. Performanţele fondurilor au fost influenţate pozitiv de schimbarea modului în care sunt evaluate investiţiile în titlurile de stat şi obligaţiuni, care deţin cea mai mare pondere în portofoliul pensiilor private.
Fondurile de pensii obligatorii strâng lună de lună peste 260 de milioane de lei sub forma contribuţiilor obligatorii de la angajaţi, în timp ce fondurile facultative se bazează pe viramente voluntare din partea angajaţilor.
După cinci ani de funcţionare, fondurile de pensii obligatorii au ajuns la finalul lunii august 2013 la active nete de 12,34 mld. lei (2,77 mld. euro), iar fondurile facultative au acumulat active de 730 mil. lei (164 mil. euro).
În primele opt luni ale acestui an, în fondurile de pensii obligatorii (pilon II) au intrat contribuţii de 2,016 mld. lei, iar valoarea activelor nete a crescut cu 2,706 mld. lei, diferenţa de 700 mil. lei fiind creşterea de activ rezultată din randamentele obţinute de fonduri prin investirea banilor contribuabililor.
Clasamentul celor mai performante fonduri de pensii private obligatorii pe primele opt luni din an este condus de fondul Aripi, administrat de Generali, cu un randament de 8,34%. Fondul Aripi are cel mai ridicat grad de risc din rândul celor opt fonduri de pensii obligatorii graţie investiţiilor mai mari în acţiuni de circa 14% din activele de un miliard de lei. În fondul Aripi îşi ţin pensiile peste 550.000 de români. Pe locul secund, la scurtă distanţă, se situează fondul Alico cu un randament de 8,21%. Fondul Alico dispune de active de 1,7 miliarde de lei pe care le-a investit în proporţie de 12% în acţiuni. Continuarea pe ZFCorporate
Fondurile de pensii private obl