Încă din Antichitate, cicoarea, o plantă suavă, cu flori de culoare cerului senin, dar cu gust amar, este una dintre cele mai cunoscute plante pentru efectele ei curative.
În Roma Antică, rădăcina plantei era folosită în numeroase preparate benefice pentru purificarea sângelui, iar în Egipt, terapeuţii acelor timpuri recomandau cura cu cicoare pentru detoxifierea ficatului.
Specialiştii spun că cicoarea este una dintre cele mai generoase surse de vitamine (A, B, C, E şi K), cu un conţinut bogat în săruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, zinc şi magneziu), în ulei volatil, dar şi în compuşi amari, precum inulina, substanţă care scade riscul apariţiei cancerului de colon şi ajută la sănătatea oaselor.
Stimulează secreţia de bilă
Pentru persoanele care au pietre la vezica biliară, crizele de bilă sunt chinuitoare. Terapeuţii au o veste bună pentru aceşti bolnavi. Decoctul de cicoare este un remediu excelent, deoarece rădăcina plantei conţine taninuri, substanţe care stimuleză secreţia de bilă şi ajută la eliminarea substanţelor care contribuie la formarea calculilor. Mai mult, dacă aceste pietre nu au dimensiuni prea mari, încât să blocheze canalele excretoare, cura cu decoct de cicoare poate ajuta chiar la evacuarea calculilor biliari.
Eficientă şi în litiaza renală
Datorită principiilor amare, a insulinei şi a colinei, cicoarea are efecte diuretice şi stimulează producţia de urină. Aceste substanţe active conţinute de plantă previn formarea calculilor renali, facilitând eliminarea fără complicaţii a calculilor existenţi.
Stimulează pofta de mâncare
În zilele foarte aglomerate, dar şi în perioada examenelor, pentru a face faţă eforturilor intelectuale şi stresului, fitoterapeuţii ne recomandă să bem „cafeluţa de cicoare". Licoarea care înlocuieşte cafeaua naturală are şi alte efecte terapeutice: stimulează poft