Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a recomandat luni crearea unei “misiuni comune” a ONU și Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) de o sută de oameni pentru a elimina arsenalul chimic sirian.
Aceasta va fi “prima misiune comună din istoria ambelor organizații” și baza sa operațională se va afla la Damasc, în timp ce baza din spate va fi în Cipru, a adăugat Ban într-un raport adresat Consiliului de Securitate. Ea va fi condusă de un “coordonator special civil” ce va avea rang de secretar general adjunct. O mică echipă de douăzeci de experți ai ONU și OIAC se află deja în Siria de la 1 octombrie pentru a începe distrugerea arsenalului chimic sirian. Potrivit raportului, această echipă va fi coloana vertebrală a misiunii comune “al cărei personal va crește până la aproximativ 100 de persoane” din ambele organizații.
Misiunea, care va lucra “mai puțin de un an”, “va încearcă să finalizeze o operațiune ce nu a mai fost încercată înainte”, subliniază raportul care nu ascunde riscurile afacerii. “Aceasta va avea misiunea… de a traversa liniile frontului și în unele cazuri teritorii controlate de grupuri armate ostile acestei misiuni comune”, subliniază Ban Ki-Moon, potrivit Agerpres.
Armele chimice pe care misiunea trebuie să le elimine — aproape 1.000 de tone — “sunt periculos de manevrat, de transport și periculos de a fi distruse”, adaugă Ban.” Ban Ki-Moon are în vedere ca operațiunea de dezarmare chimică să aibă loc în “trei faze” dintre care prima a început deja, cu “cooperarea deplină” a guvernului sirian. A doua fază, până la 1 noiembrie, ar trebui să permită distrugerea tuturor instalațiilor de producție a armelor chimice. Ultima, de la 1 noiembrie la 30 iunie 2014, va fi “cea mai dificilă”: distrugerea a aproximativ 1.000 de tone de produse toxice și precursori răspândiți în peste patruzeci de situri
Secretarul general