Scris de Călin Corpaş - Regii asfaltului şi o firmă spaniolă au pe mână drumul, finanţat cu bani europeni şi de la bugetul de stat.
Încet-încet, Bihorul îşi reface căile de comunicare rutieră cu judeţele învecinate. Cu excepţia, desigur, a DN 76 Oradea – Deva, drum care pare a fi urmărit, în continuare, de către un blestem.
În ultimii ani au fost reabilitate DN 19 Oradea – Satu Mare şi DN 79 Oradea – Arad, iar DN 1, spre Cluj, se cosmetizează în această perioadă.
Un drum ce suferă şi care-i face să sufere în egală măsură pe şoferii bihoreni şi sălăjeni este DN 1 H, care duce spre judeţul Sălaj, pornind din Aleşd, ca o bifurcaţie la DN 1. Totuşi, în această perioadă se lucrează intensiv la reabilitarea drumului. Trei firme de construcţii sunt pe traseu şi, potrivit preşedintelui CJ Bihor, se speră ca investiţia să fie finalizată anul viitor. E vorba despre o firmă spaniolă, OHL, în colaborare cu Sird Timişoara şi de doi regi ai asfaltului. UMB – firma lui Umbrărescu şi PACO – cea deţinută de Căşuneanu.
Poate că atunci când infrastructura rutieră din Bihor se va compara cu cea a Clujului, Oradea va putea emite pretenţii de capitală regională. Totul, prin mila Bucureştiului…
Drumul naţional DN 1 H, ce face legătura între Bihor şi Sălaj este sub „asediul” utilajelor firmelor de construcţii, ce au contractat reabilitarea acestui drum. E vorba despre contracte grase, pe bani europeni, dar şi de la bugetul de stat, pentru un tronson din judeţul vecin. Bani care, iată, nu s-au găsit nicicum pentru DN 76 Oradea – Deva. În ciuda promisiunilor din campania electorală…
De la Aleşd până la Zalău se lucrează pe fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii (FEDER), iar de la Zalău până la intersecţia cu DN 1 C, pe bugetul de stat, printr-un împrumut contractat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI).
Pe tronsonul bihorean al drumului lucreaz