Scandalul diplomelor de la Spiru Haret, care a izbucnit în 2009 afectează în prezent peste 60.000 de oameni, în această categorie încadrându-se şi absolvenţii celei mai recente promoţii indiferent de forma studiilor urmate.
Ministerul şi Universitatea s-au acuzat timp de aproape 5 ani, fără a fi înaintată însă nici o soluţie concretă de mediere a acestor conflicte care au prins accente grave, în situaţia în care locurile de muncă ale foştilor absolvenţi sunt puse în pericol.
Pentru a-şi primi diplomele care li se cuvin, mulţi dintre foştii absolvenţi au ales să intenteze procese în faţa instanţelor de judecată. În acest sens, Universitatea Spiru Haret apare ca pârâtă, iar Ministerul Educaţiei este cel chemat în garanţie.
Ministerul Educaţiei îngreunează demersul avocaţilor în faţa instanţei, aceştia neprezentându-se la primul termen de judecată şi solicitând termen pentru angajare apărător. Mai mult de atât, Ministerul Educaţiei nu emite avizele şi nici tipizatele necesare pentru ca Universitatea Spiru Haret sa poate elibera diplomele foştilor absolvenţi.
Problemele se complică, deoarece absolvenţii se află în stadiul de a fi concediaţi de la locurile de muncă, tocmai pentru ca nu au cum să demonstreze că au absolvit studii superioare, adeverinţa eliberată de facultate având termen de garanţie de 1 an de zile.
Ce trebuie să aleg ca justiţiabil – un avocat sau mă reprezint singur?
1. Un avocat: Cum verific dacă avocatul ales este specializat în această problemă?
- căutăm pe google numele avocatului, apoi verificăm în baroul din care face parte să vedem dacă are drept de exercitare a profesiei şi dacă este avocat;
- ulterior căutăm pe portal.just.ro numele avocatului urmărind dacă acesta are sau nu procese cu recunoaştere/eliberare diplome Spiru Haret 2009.
Atenţie însă la cei care nu au numele trecut pe site, la