Consiliul Superior al Magistraturii a decis, marţi, să apere reputaţia procurorului Lucian Papici, dupa cum a indicat şi Inspecţia Judiciara în nota sa de constatare.
Inspecţia Judiciara a făcut verificări din care a rezultat că, prin declaraţiile publice, premierul Victor Ponta i-a afectat imaginea şi reputaţia procurorului Lucian Papici. Declaraţiile au fost făcute după ce şeful, pe atunci, al Secţiei I a Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA) a întocmit rechizitoriul de trimitere în judecată a vicepremiereului Liviu Dragnea pentru fraudarea referendumului.
Potrivit raportului Inspecţiei Judiciare, premierul nu avea dreptul "să extrapoleze nemulţumirile" referitoare la instrumentarea unor cauze, iar declaraţiile în care l-a numit pe Lucian Papici "băsist, morarist şi macovist" şi l-a acuzat de instrumentarea unor "dosare politice" afectează prestigiul acestuia.
Citeşte şi STENOGRAME din dosarul referendumului. Dragnea: „Organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe!”
"Într-un stat de drept, nimeni, şi cu atât mai puţin un reprezentant al uneia dintre celelalte două puteri, nu are dreptul să extrapoleze nemulţumirile referitoare la instrumentarea unor anumite cauze, iar în măsura în care procedează astfel, se aduce atingere principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat, cu consecinţa afectării prestigiului justiţiei şi, implicit, a independenţei şi reputaţiei magistraţilor", se arată în raportul Inspecţiei Judiciare.
În document se mai arată ca dreptul la liberă exprimare nu este unul absolut şi că nu poate fi invocat pentru a te pronunţa contra unor valori pe care un stat le poate apăra în mod legitim.
Citeşte şi Ponta ACUZĂ: Lucian Papici a făcut dosare politice, la fel ca şi Morar
"Pornind de la ideea că, pentru a-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile, magistraţii