CSM va lua în discuție astazi raportul Inspecţiei Judiciare având ca obiect cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulată de Lucian Papici, din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Procurorul este cel care l-a trimis în judecată pe vicepremierul Liviu Dragnea, pe care l-a acuzat de fraudarea referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Papici: “S-a creat impresia că primul-ministru este în realitate cel care hotărăște asupra numirii sau nu în funcția de conducere a unui procuror!”
UPDATE. Reamintim că “recidiva” premirului din toamna anului trecut a fost tot în legătură cu dosarul privind fraudarea referendumului. Atunci CSM a analizat atât declarațiile lui Victor Ponta, cât și pe cele ale partenerului său de coaliție Crin Antonescu, ori pe ale fostului președinte al României, Ion Iliescu. Toți trei au atacat procurorii DNA, în maniere diferite, pentru ancheta declanșată.
Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat că mesajele publice din data de 15 august ale celor doi reprezentanți marcanți ai vieții politice românești – Crin Antonescu și Victor Ponta – “promovează, direct și fără echivoc, ideea că Justiția este aservită politic sau, mai mult, controlată politic”, se arată în Hotărârea CSM nr. 816 din 18 septembrie, prin care a admis cererea de apărare a independenței sistemului judiciar, încălcată prin declarațiile politicienilor numiți mai sus.
Forul suprem al judecătorilor și procurorilor a stabilit atunci că prin declarațiile făcute, politicienii au pus în discuție independența magistraților și a sistemului judiciar în ansamblul său, conturând idea unei justiții care nu corespunde standardelor europene și care răspunde la comenzi politice. CSM a mai reținut că acele declaratii au creat o “presiune cu potențial de intimidare și decredibilizare a instituțiilor din justiție și a corpului procurorilor român