Una dintre caracteristicile neobisnuite ale creierului lui Albert Einstein era conexiunea deosebit de puternica dintre cele doua emisfere cerebrale, care ar fi putut juca un rol in dezvoltarea capacitatilor sale intelectuale extraordinare, arata un nou studiu, informeaza Realitatea.net. Sursa imagine: jurnalulspiritual.eu
Emisferele dreapta si stanga ale creierului genialului fizician erau legate una de cealalta intr-un mod neobisnuit de solid, arata un studiu recent care a cercetat caracteristicile unei zone numite corpul calos, un manunchi de fibre nervoase care conecteaza cele doua jumatati ale creierului, facilitand comunicarea inter-emisferica. Descoperirile au fost publicate in jurnalul Brain, scrie descopera.ro.
Studiul a fost condus de Weiwei Men, de la East China Normal University, care a dezvoltat o noua tehnica pentru a studia corpul calos, bazata pe masurarea si atribuirea de coduri de culoare grosimilor variabile ale subdiviziunilor corpului calos, de-a lungul traseului acestuia, acolo unde fibrele nervoase trec de la o emisfera cerebrala la alta.
Grosimea indica numarul de fibre care trec dintr-o parte in alta si, deci, arata “cat de bine” sunt conectate cele doua emisfere in diferite zone, asociate cu diferite functii.
Aceasta tehnica a pemis masurarea si compararea caracteristicilor creierului lui Einstein cu caracteristicile creierelor altor persoane: 15 barbati in varsta si 52 de barbati care aveau varsta pe care o avea Einstein in 1905. In acest an – „anul miraculos”, cum este denumit in istoria stiintelor – Einstein, in varsta de numai 26 de ani, a publicat 4 articole care au contribuit semnificativ la fundamentarea fizicii moderne si au schimbat viziunea noastra despre spatiu, timp, masa si energie.
Cercetatorii au constatat ca Einstein avusese conexiuni mai extinse intre anumite portiuni ale emisferelor cerebrale,