Chiar dacă legea privind modalitatea de cumpărare a locuințelor ANL părea să aducă facilități celor interesați, lucrurile stau cu totul altfel. Apartamentele sau garsonierele se vând având o dimensiune mai mare decât cea scrisă în contractul cu primăria iar asta îi nemulțumește pe mulți...
În matematica Agenției Naționale pentru Locuințe, 1+1=3. Asta se poate vedea din modul în care vrea să vândă apartamentele și garsonierele date chiriașilor săi. În Bistrița există 183 de locuințe ANL.
Din 2011, de când chiriașii aveau posibilitatea să devină proprietari, nici o garsonieră și nici un apartament nu a fost vândut. Motivul? Prețul prea mare: de la 470 euro/mp în sus.
Astfel, Guvernul s-a gândit să vină în ajutorul chiriașilor. Acesta a alocat un plafon monetar de 500 milioane lei, prin care cei doritori să poată apela la credite ipotecare sau programe Prima Casă pentru a-și cumpăra locuința în care stau.
Doar că vorba românului ”Guvernul nu-ți vine niciodată în ajutor” se împlinește.
Chiar dacă locatarii ANL-urilor pot apela la credite și valoarea metrului pătrat a scăzut de la 470 euro la 362 de euro, tot nu e avantajos: locuințele sunt supradimensionate.
”M-am uitat cu soțul pe afiș și am văzut că apartamentul în care noi stăm e trecut că are peste 80 de metri pătrați. Ori l-am măsurat amândoi și nu dă atâta nici de-l măsori de două ori”, se plângea Anieta F. vecinei sale, care și ea confirma același lucru.
Chiar și pe adresa redacției Bistrițeanul.ro au sosit sesizări din partea chiriașilor ANL care spun că adresele de pe tabelele puse pe ușile scărilor de bloc sunt greșite iar locuințele sunt supradimensionate. Răspunsul autorităților locale e pe cât de simplu, pe atât de neconvenabil...
”Vânzarea apartamentelor ANL se face pe suprafața construită, nu pe cea utilă. Adică nu se cumpără doar aprtamentul sau garsoniera c