Numărul bisericilor a depăşit cu mult cel al spitalelor sau şcolilor din România. Însă o situaţie cu adevărat incredibilă este în municipiul Gherla. Aici există o biserică la fiecare mie de locuitori, deși pentru funcționarea singurului spital din localitate abia se mai găsesc fonduri.
Raportat la cei 20.000 de locuitori ai municipiului Gherla, bisericile sunt mai mult decât numeroase. La un simplu calcul, fiecărei biserici i-ar reveni mai puţin de 1.000 de credincioşi.
În schimb, în oraș nu există un spital public în care pacienții să găsească condiții decente. Pop Ioan, de exemplu, stă de patru zile internat într-un salon din care căldura lipsește cu desăvârșire.
"De la 12 până la 16 nu a fost căldură. Şi la 16 am pus la calorifer să încălzesc un pic de cafea şi nu s-a încălzit deloc", se plânge Ioan Pop, unul dintre pacienţi.
Alți localnici spun că spitalul din Gherla are numai 90 de paturi, mult prea puține pentru numărul mare de bolnavi.
Cu toate acestea, primarul din Gherla spune că are unul dintre cele mai bine dotate spitale din ţară. Cât privește numărul de biserici, acestea nu sunt niciodată prea multe.
"Faptul că avem certificatul ISO 9001 şi acreditarea renală a laboratorului nostru spun de la sine despre calitatea sau performanţele Spitalului municipal Gherla. N-aş dori să intru aici într-o polemică pe teme religioase, dar dacă domnul le dă atunci noi le avem", explica Marius Sabo, edilul municipiului Gherla.
Numărul bisericilor este impresionant şi la nivel naţional. Avem peste 18.000 de lăcașuri de cult şi mai puţin de 5.000 de spitale şi şcoli. Reprezentanţii bisericilor spun că ei ar fi totuşi deschişi la o colaborare cu autorităţile locale pentru a sprijini dezvoltarea clinicilor şi a instituţiilor de învăţământ.