Belgianul Francois Englert și scoțianul Peter Higgs au câștigat Premiul Nobel pentru Fizică 2013 pentru descoperirea teoretică a necesității existenței unei particule care să confere masă tuturor celorlalte particule subatomice.
Teoria fundamentată de cei doi oameni de știință este de o importanță sine qua non pentru a explica apariția particulelor fundamentale ale materiei și originile Universului. Această teorie a fost confirmată experimental anul trecut prin descoperirea bosonului lui Higgs, supranumit și "particula lui Dumnezeu", la CERN, Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară cu sediul la Geneva.
"Sunt copleșit de primirea acestui premiu și doresc să mulțumesc Academiei Regale a Suediei", precizează Peter Higgs într-un comunicat dat publicității prin intermediul Universității din Edinburgh. "Sper că această recunoaștere a științei fundamentale să contribuie la creșterea atenției de care se bucură cercetarea pur teoretică", a mai adăugat el.
Staffan Normark, secretarul permanent al Academiei, a precizat că această instituție a încercat, fără succes, să-l contacteze marți pe Higgs. "La toate numerele la care am apelat nu am primit niciun răspuns", a susținut el, fără a preciza însă dacă acesta a fost motivul întârzierii.
Potrivit Agerpres, premiul pentru Fizică este cel de-al doilea Nobel decernat în cursul acestei săptămâni. Luni, americanii James Rothman, Randy Schekman și germanul Thomas Sudhof au primit premiul Nobel pentru Medicină pentru descoperirea modului în care se face tranzitul diferitelor substanțe la nivel celular.
În zilele următoare vor fi anunțate premiile pentru fizică, chimie, literatură, pace și economie. Fiecare dintre premii este în valoare de 8 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 1,2 milioane de dolari.
Înființate de industriașul și inventatorul suedez Alfred Nobel, Premiile Nobel