La o conferinta privind originea unicului satelit natural al Pamantului, Luna, reuniune care si-a desfasurat lucrarile la Londra, a fost avansata poate cea mai originala ipoteza pe acest subiect.
Cea mai populara teorie afirma ca Luna s-ar fi format dintr-o bucata desprinsa de Pamant la impactul acestuia cu o alta mare planeta, Theia, la inceputurile istoriei Terrei. Este supozitia care are cei mai mult adepti.
Din pacate insa, ea nu raspunde la toate intrebarile. Spre exemplu, analiza probelor de pe Luna aduse pe pamant de diferitele nave si aparate automate care au ajuns pe solul satelitului naturaral a aratat, printre altele, cat de asemanatoare sunt scoartele celor doua planete din punctul de vedere al continutului de izotopi. Ceea ce inseamna ca Theia nu a contribuit cu nimic, practic, la formarea satelitului nostru.
In acest context, cercetatorii de la California Institute of Technology, au venit cu o alta explicatie: in opinia lori Luna, care ar fi gravitat, candva, in jurul planetei Venus, a fost astrasa de Terra gratie gravitatiei sale mult mai puternice: in pofida faptului ca Venus si Terra au cam aceleasi dimensiuni, Pamantul are o masa cu 20% mai mare.