Galerie Foto
TMIȘOARA. Consilierul local Simion Moșiu de la PDL a declarat, marți, că ecluza orașului, descoperită odată cu săpăturile de la Business Center, ce datează din perioada austro-ungară, este în pericol. Alesul PDL a mai precizat că, în momentul de față, Ministerul Culturii analizează trei variante pentru stăvilar și că are informații că ar fi preferată cea care prevede mutarea unei părți din acest sit de o importanță deosebită pentru zona Cetate și pentru Timișoara.
Potrivit lui Moșiu, ecluza avea un rol de invadare a șanțului Cetății în caz de invadare și se ridica nivelul apei cu doi metri sub nivelul gurilor de tragere a tunurilor. Acesta s-a referit la importanța stăvilarului amenajat de habsburgi.
În 200 de ani, Cetatea Timișoarei a fost de necucerit cu toate că în 1849 revoluționarii unguri au asediat Cetatea vreme de 102 zile, dar fără succes. Ca și consilier local trebuie să atrag atenția că pe lângă luminițele discutabile ale fântânii din centru avem datoria de a pune în valoare ceea ce alții s-au priceput să facă, a spus Moșiu.
Conform acestuia, declarațiile dezvoltatorului proiectului, făcute în iulie, când a avut loc descoperirea, sunau așa: „am găsit un stăvilar și vrem să redăm orașului o bucățică din Imperiul Habsburgic. Vrem să păstrăm ceea ce este de interes pentru Timișoara”. Consilierul PDL spune că după o lună declarațiile se schimbă total și că o parte din situl de 29 de metri/18 se ciuntește și se dorește mutarea unei părți a ansamblului.
Ne limităm la a distruge ceva ce a durat 300 de ani. Cum putem muta acest sit, este o statuie, un tablou? Soluția este să se cedeze acest sit municipalității, însă este preferată de către investitor distrugerea sitului și mutarea lui parțială într-o piațetă publică, acuză Moșiu. Acesta a precizat că distrugerea monumentelor se sancționează cu amendă sau chiar cu închisoare de