Drumul de la erou la inculpat este scurt. Un poliţist din Dej care a primit diplomă de onoare după ce a salvat o tânără din apele Someşului a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Procurorii susţin că poliţistul, în calitate de instructor la o şcoală auto, le cerea câte 100 de euro cursanţilor care vroiau să sară peste perioada lungă de pregătire.
În noaptea de revelion 2011-2012, agentul Alexandru Mecea din Dej a sărit în apele reci ale Someşului pentru a salva o tânără de la înec. Pentru asta, el a primit o diplomă de onoare şi 2.000 de lei de la Primăria Dej. Tot atunci, Mecea era deja anchetat de ofiţerii DGA, care aveau informaţii că, în calitate de instructor auto, poliţistul-erou le cerea cursanţilor 100 de euro pentru a-i ajuta să promoveze mai repede examenul practic. Anchetatorii au folosit un investigator sub acoperire, care s-a prezentat la şcoala de şoferi în data de 27 ianuarie 2012, iar după 13 zile a şi susţinut proba practică. Însă pe certificatul de absolvire, perioada de pregătire a fost de două luni.
100 DE EURO PENTRU COMANDANT
SURSA: RECHIZITORIUL PARCHETULUI
"Pentru ca acest lucru să fie posibil, tot ceea ce a avut de făcut a fost să achite "bonusul" pentru "urgenţe" lui Ghiran Marius, administratorul şcolii de şoferi, şi "să pună 100 de euro pentru comandant" ca să devanseze termenul programării la examinarea practică"", susţin procurorii. Pe lângă scurtarea perioadei de pregătire, procurorii spun că poliţistul instructor auto îşi folosea influenţa la Serviciul Permise Cluj pentru a-i ajuta pe cursanţi la proba practică.
INFLUENŢĂ LA PERMISE
SURSA: RECHIZITORIUL PARCHETULUI
"Este de notorietate că faţă de angajaţii şcolii Ghiran Auto Dej se manifestă indulgenţă din partea examinatorilor din cadrul Serviciului Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Cluj cu ocazia susţi