Academia de Ştiinţe a Moldovei i-a oferit Principesei Margareta a României medalia „Dimitrie Cantemir“ şi Monografia „Dinastia Cantemireştilor“, în semn de recunoştinţă pentru colaborarea fructuoasă cu instituţiile de învăţământ din Republica Moldova.
La rândul său, Principele Radu a ţinut să mulţumească membrilor Academiei pentru primirea călduroasă. „Casa Regală, care împlineşte peste trei ani un secol şi jumătate de existenţă, nu a fost niciodată o instituţie politică, ci una istorică, o instituţie a identităţii naţionale, care s-a ocupat de limbă, de oameni şi de pământ “, şi-a început discursul reprezentantul Casei Regale.
Principele Radu a menţionat că au venit cu un mesaj de unire: „Într-o ţară răvăşită de chinuri identitare, familia regală vine să unească, nu să dezbine. Ea însăşi este profund înrădăcinată în spiritul rusesc, pentru că prin sângele Principesei Margareta curge sânge rusesc“.
Principele consort afirmă că aceste întâlniri au ca scop aprofundarea democraţiei în Republica Moldova şi susţinerea ţării pe calea integrării europene. „Vom încerca de acum încolo, atât generaţia noastră, cât şi a şasea generaţie, prin Principele Nicolae, să nu mai venim aici în vizită, ci să venim în mod regulat acasă, pentru a implementa proiecte în domeniul sănătăţii, social, educaţional, cât şi proiecte economice, în domeniul privat“, a precizat soţul Principesei Margareta.
Principele Radu a menţionat că şi-au dorit să ajungă în Republica Moldova cu trenul regal, aşa cum a făcut-o în 1940, de Bobotează, Regele Carol al II-lea al României. „Trenul era acolo, noi eram, dar şinele nu mai erau aceleaşi. De aceea, din perspectiva mea de vedere sunt două modalităţi de unire a celor două maluri ale Prutului: prin construcţia unei autostrăzi de la Bucureşti la Chişinău, cea de-a doua - să facem ca şinele noastre de cale ferată să aibă aceeaşi distanţă