In mai putin de o saptamana, trei persoane si-au pierdut viata din cauza intoxicatiei cu monoxid de carbon, de la cosurile de fum obturate. Aceste incidentele tragice ar trebui sa le dea de gandit consumatorilor de gaze naturale, acestia fiind obligati, potrivit legii, sa efectueze verificarea si curatarea cosurilor de fum de cel putin doua ori pe an, prin intermediul firmelor sau persoanelor autorizate.
„De la inceputul acestui an, in aria de activitate a companiei E.ON Gaz Distributie au fost inregistrate 14 cazuri de intoxicatii cu monoxid de carbon. In urma acestor evenimente, 14 persoane au decedat, asfixiate cu monoxid de carbon, iar alte 7 au fost la un pas de moarte din cauza intoxicatiei cu monoxid de carbon”, informeaza E.ON Gaz.
Cauza principala a acestor evenimente tragice a fost utilizarea unor surse de incalzire alimentate cu gaze naturale, racordate la cosuri de fum necuratate sau infundate, construite necorespunzator sau chiar folosirea unor aparate de incalzire improprii, deteriorate sau neracordate la cosuri.
La nivel national, potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, (I.G.S.U.) cosurile de fum fara protectie, neetansate sau obturate si care nu permit evacuarea gazelor arse au provocat circa 1.700 de incendii la locuinte in perioada 1 septembrie 2012-31 august 2013.
E.ON Gaz Distributie atrage atentia asupra necesitatii curatarii cosurilor de fum si a intretinerii cailor de ventilare. Aceste masuri de siguranta sunt esentiale pentru evitarea intoxicatiilor si asfixierilor cu monoxid de carbon dar si pentru prevenirea incendiilor.
„Consumatorii de gaze naturale trebuie sa se asigure de verificarea si curatarea cosurilor de fum de cel putin doua ori pe an, una dintre verificari trebuind sa fie efectuata neaparat inaintea inceperii sezonului rece, exclusiv prin in