Codul insolvenţei continuă să tulbure apele: guvernul îl apără, magistraţii îl vor amânat, specialiştii îl condamnă
Codul insolvenţei a fost promovat de guvern prin ordonanţă de urgenţă, nu printr-un proiect de lege, deoarece evaziunea fiscală şi neplata către buget a contribuţiilor indicau o situaţie de urgenţă, chiar FMI cerând guvernului să îmbunătăţească rata de colectare, a declarat ieri premierul Victor Ponta.
„Au avut loc dezbateri, a fost în dezbatere publică şi situaţia privind evaziunea fiscală şi neplata către buget a contribuţiilor era o situaţie de urgenţă. De altfel, FMI ne-a şi cerut să îmbunătăţim rata de colectare şi o să vedeţi că rata de colectare va creşte semnificativ odată cu intrarea în vigoare a Codului insolvenţei.“
Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat ieri după încheierea plenului CSM că majoritatea judecătorilor au cerut amânarea intrării în vigoare a Codului insolvenţei până la 1 februarie 2014.
„Având în vedere că majoritatea judecătorilor sindici şi colegii noştri din ţară au solicitat amânarea intrării în vigoare a Codului insolvenţei, s-a făcut această solicitare către ministrul justiţiei, reprezentantul guvernului în CSM.“
Avocatul Poporului Crişu Anastasiu a declarat ieri că posibila ridicare a unei excepţii de neconstituţionalitate privind Codul insolvenţei este analizată încă de vineri, urmând să fie consultaţi cei implicaţi, pentru a stabili „care a fost intenţia legiuitorului“. Avocatul Poporului este singura instituţie care poate ataca la Curtea Constituţională o ordonanţă de urgenţă.
„Având în vedere criticile exprimate privind neconstituţionalitatea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, Avocatul Poporului