Cutremurele din Galaţi au fost tratate cu obişnuită condescendenţă de presa şi autorităţile centrale. S-a plîns prin studiouri cu oamenii de la Izvoarele, Schela, Slobozia Conachi, dar au şi fost luaţi mereu peste picior. Ce superstiţii au, ce ştiu ei despre “falii”. Geologii şi alţi experţi au fost acolo şi au descoperit sau “nici o legătură” sau “posibile legături”. Din toată schema asta a lipsit mereu un pion: statul ca reglementator şi ca posesor al uneltelor de control.
Am avut revelaţia ascultînd aseară la realitatea un primar din zonă (din Schela). Omul spunea, pe scurt: sîntem mulţi aici care am lucrat sau ne-am pensionat de la Petrom (după privatizare mulţi au fost daţi afară sau pensionaţi anticipat), ştim care-i treaba cu forarea, nu fabulăm, vrem răspunsuri. Lor li s-au alăturat zilele astea şi unele autorităţi locale care au acuzat făţiş că e vorba de un tip de exploatare care a încălcat regulile şi a provocat cutremure (vezi declaraţiile vicepreşedintelui CJ Galaţi).
Acelaşi primar a spus că a văzut acolo lucrînd şi o altă companie, Prospecţiuni SA, şi că şi în legătură cu activitatea ei aşteaptă lămuriri. Prospecţiuni SA e iarăşi o amintire a felului total stupid în care s-au făcut privatizările. O companie cu monopol, singura care face prospecţiuni geologice pentru foraj i-a fost vîndută în 2000 celebrului Ovidiu Tender. Iar Tender prospectează, ce să facă. Doar nu s-o controla pe sine însuşi dacă face cum şi ce trebuie. Prospecţiuni SA au mai dat năvală şi prin alte părţi ale ţării şi şi-au văzut de treabă neîncurcaţi de nimeni.
Dincolo de poveşti cu inundaţii, superstiţii, oamenii aceia au adresat Guvernului întrebări foarte clare. Se fac forările şi prospecţiunile după standarde legale? Dar statul român, atît cît n-a rămas vîndut, nu are posibilitatea să mai răspundă la astfel de întrebări simple.
Le răspunde în schimb Petr